Author: Maisarah Atan

Kenapa Nak Solehah

Kenapa Nak Solehah

Assalamualaikum. Tahukah anda kalau kita tidak soleh/solehah itu maksudnya kita ni mementingkan diri sendiri? Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w bersabda: “Apabila seorang anak Adam mati putuslah amalnya kecuali tiga perkara : sedekah jariah,atau ilmu yang memberi manfaat kepada orang lain atau anak […]

Dinding Hati

Dinding Hati

Short note: Paku pada dinding, kalau dicabut semula, adakah akan kembali sempurna seperti sebelumnya? Tak mungkin. Sama juga halnya dengan hati. Kalau sudah luka, payah untuk sembuh. Menyakiti itu mudah, semudah menukul paku. Ketuk sekali dua dah lekat. Tapi bila ditanggalkan, dinding dah tak cantik. […]

Menang

Menang

Assalamualaikum! I signed up for Silat Cekak a few months ago, but didn’t start class until about April, as my “pengijazahan” was delayed. Betul tu. Ijazah dulu baru belajar. Kalau ambil degree tu kita belajar bagai nak rak baru dapat ijazah kan? Yang ni kita […]

Ikan Sekarang Dah Mahal!

Ikan Sekarang Dah Mahal!

Dalam perjalanan ke tempat kerja tadi, macam biasa, berbual dengan Abah pasal banyak benda. He was talking about something when I randomly blurted “Bawal Sepuluh Ringgit? Mesti beli ni Abah! Mesti beli!” Then he was like “Bawal? Kamu nak beli Bawal? Mana ada jual sini?” […]

Happy Labour Day

Happy Labour Day

Assalamualaikum! 🙂 Happy Labour Day! Cuti Labour Day (Hari Pekerja/Buruh) pastinya sama dengan cuti-cuti umum yang lain. Kita ambil masa untuk berehat dan meluangkan masa dengan keluarga (bagi yang tidak kerja shift). Jalan-jalan sambil ambil gambar, membeli belah… Ada juga yang mengambil kesempatan cuti umum […]