Thoughts

Confessions, with much love

Confessions, with much love

I am a woman of love. I have scars that have not healed. I have only about 45% (and slowly increasing) trust left, for it has been breached, many times. But I understand that my trust can only be breached by people I love, and […]

Dewasa

Dewasa

Muda lawannya bukan tua. Muda lawannya dewasa. — Tengok permainannya tu. Heh. Sudah puas tercari-cari apa yang nak dicoret di sini, saya mengambil keputusan untuk kembali ke blog lama, tempat mula-mula “bercinta” dahulu. Zaman blogspot. Zaman belum kenal plugins, belum pandai tukar-tukar theme, belum pandai […]

Adakah Anda Juga — Monyet?

Adakah Anda Juga — Monyet?

Salam sejahtera. Mungkin ada yang pernah baca cerita eksperimen monyet ni, tapi kita “ulangkaji” sedikit. Sebuah eksperimen dijalankan ke atas 5 ekor monyet, dimana sebuah tangga diletakkan di dalam kurungan bersama sesikat pisang di atasnya. Setiap kali ada yang cuba memanjat tangga untuk ambil pisang, […]

Kenapa Nak Solehah

Kenapa Nak Solehah

Assalamualaikum. Tahukah anda kalau kita tidak soleh/solehah itu maksudnya kita ni mementingkan diri sendiri? Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w bersabda: “Apabila seorang anak Adam mati putuslah amalnya kecuali tiga perkara : sedekah jariah,atau ilmu yang memberi manfaat kepada orang lain atau anak […]

Dinding Hati

Dinding Hati

Short note: Paku pada dinding, kalau dicabut semula, adakah akan kembali sempurna seperti sebelumnya? Tak mungkin. Sama juga halnya dengan hati. Kalau sudah luka, payah untuk sembuh. Menyakiti itu mudah, semudah menukul paku. Ketuk sekali dua dah lekat. Tapi bila ditanggalkan, dinding dah tak cantik. […]