Fresh Graduates: Meh Saya Tolong

Pagi tadi saya semak keyword yang selalu membawa orang ke blog saya ni. Baru saya perasan. Ramai betul yang cari contoh resume! Antara keyword yang selalu digunakan adalah:

sample of good resume for fresh graduate
outstanding resume
a good resume sample for fresh graduate
resume objectives in a food industry fields
example of fresh graduate resume
fresh graduate resume samples
cover letter for fresh graduate via email

Semua nak cari contoh resume and all I have here is just this lousy article: Journey of a Fresh Graduate: Preparing a Good Resume. Berjela-jela tulis tapi tak bagi pun contoh resume. Haiyaaaaa.

Jadi, saya sertakan di sini template resume. Kalau susah sangat kan. Tak reti nak susun camana resume kan? Ha template dah ada. Korang tinggal isi je tempat kosong tu. Ada jugak saya sertakan contoh ayat yang saya selalu letak dalam resume tapi tak banyak. Lagipun resume ni personal. Tak boleh orang karangkan. Nanti tak menggambarkan diri pemilik resume tersebut.

Download sini: Resume Template (Word Document)

Kalau nak ayat-ayat power korang boleh Google je. Cuma satu nasihat saya. Kalau nak copy, jangan copy ayat yang anda tak faham. Nanti masa interview kalau dia tengok kita punya English usage tak bagus, interviewer akan mendajalkan kita dengan menanyakan maksud dan menghuraikan sendiri resume tersebut. Maka ketika itu adalah pengakhiran interview anda, kerana first impression yang dibawa resume itu sudah jadi Z.E.R.O.

Selamat mencari kerja!

9 comments

Leave a Reply

CommentLuv badge