Jom Diet!

Sekarang banyak diiklankan weight loss program dan buku-buku yang membincangkan how to lose weight, how to get your dream figure dan segala bagai offer, seolah-olah memahami kehendak semasa, iaitu badan yang ramping tanpa lemak yang merimaskan. Secara jujur, saya bukan orang yang sesuai untuk memperkatakan hal ini sebab saya sendiri underweight. BMI (Body Mass Index) saya adalah 18.1, sedangkan BMI normal adalah 18.5 – 25 (rujuk sini). Now what is BMI?

Simply put, the BMI is a measure of body fat and is used to assess your weight and associated health risk. Once your BMI is known, we can then proceed to provide you with weight loss tips, programs and tools to assist with your goals. ~Biggest Loser Club Website

You can check your BMI here. Cuma masukkan berat dan tinggi anda, seperti berikut.

Nah. “You Are Underweight”. Hmm. Seingat saya lepas habis belajar dahulu berat saya 48kg. Ada beberapa ketika mencecah 50-52kg. Saya tak risau sangat. Sebab kalau berat saya 55kg pun, masih kategori healthy weight. Lepas graduate saya kerja dengan Maxis. Shift environment. Jadi saya kerap balik lewat, dan saya mula kurang makan nasi. Sehari makan sekali je. Ada kalanya tak makan nasi. Malam memang tak makan langsung. Kalau lapar, saya makan biskut atau roti sebab terlalu penat nak makan nasi.

Tiba-tiba masa Raya, salah seorang sepupu yang agak rapat tanya “Kau ni sakit ke? Apasal kurus sangat? Muka dah kecik.” (OK sekarang saya tahu dulu muka saya tembam hehe) Bila dah sorang mula, habis semua orang bertanya benda yang sama. Mak pun kata dah naik risau tengok tulang dada dah mula timbul… (T_T) Jadi saya dapat satu kesimpulan. Kalau nak turunkan berat badan, kurangkan makan nasi dan elakkan makan malam!

Semasa saya menulis entry ini, saya ada juga menyemak artikel-artikel kesihatan tentang penurunan berat badan. Ada yang kata makan malam ni boleh menggemukkan, ada yang kata tidak. Secara kasarnya, kalau nak elakkan gemuk, kalori yang kita ambil perlulah dibakar. Tapi tak semestinya kalau kita tidur, kalori tidak dibakar langsung. Secara purata, badan manusia menggunakan 77 kalori setiap jam semasa tidur (this varies from person to person).

Jadi, kalau masih nak makan malam, ambillah makanan yang sesuai. Jangan lah makan malam macam makan tengahari! Secara purata saya hanya makan nasi sekali sehari, sebab dah terbiasa. Petang makan roti atau capati. Kalau saya lapar malam-malam, saya makan biskut! Alahai kalau dah malam ni selalunya tak ada la lapar mana. Kan dah makan pukul 7 tadi… Kalau masih lapar pukul 10 malam, makanlah buah-buahan. Ada juga beberapa weight loss guide yang saya baca menyuruh kita supaya membezakan antara lapar dengan haus, atau lapar dengan NAFSU.

Bagi saya, kalau masih nak makan dalam masa 4 jam selepas selesai satu sesi makan, itu nafsu. Dan kadang-kadang kita bukan lapar. Kita haus. Minum dulu untuk kepastian ๐Ÿ™‚

Jadi kesimpulannya, makanlah secara bersederhana. Saya tak suka jugak nak kira kalori semasa makan, tapi macam dah jadi keperluan pulak. Tapi kalau malas, ikut aje petua ni:

Breakfast like a king,ย lunch like a queenย and dinner like a pauper”

Ada juga yang cakap dinner like a Princess but anything goes ๐Ÿ˜€

Good Luck in losing weight!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge