Kisah Pernikahan Saidina Ali

Kisah Pernikahan Saidina Ali

Apabila sempurna akal, kurang perkataan – Saidina Ali

Assalamualaikum, sweetheart 🙂

I was looking for Saidina Ali’s quote – something about keeping more secrets will make you stronger. I read it about a few years back but I can’t seem to find in on Google. But Alhamdulillah I found the one above instead, and it’s perfect!

Lepas tu faham-faham je lah when you Google something, one thing lead to another… And I couldn’t help noticing a few comments and posts about how Saidina Ali having feelings for Fatimah Az-Zahra secara diam-diam…. Maka tiba-tiba rasa sweet kebetulan hari ni ada kawan bertunang AWWWHHHH secara automatik segalanya pink.

Terjumpalah pula cerita Saidina Ali memang sukakan Fatimah tapi sebab tidak berharta jadi tak berani approach. Saidina Abu Bakar yang membawa idea tu pun motivate Saidina Ali – “Bagi Allah dan RasulNya, dunia ini cuma debu-debu yang bertaburan”.

Setelah itu, barulah Ali datang berjumpa Rasulullah dan menyampaikan niat <3 Kalau nak baca lebih detail, pegi Facebook link ni –> Kisah Pernikahan Saidina Ali (a.s.) dengan Fatimah Az Zahra (r.a.)

Saya baca pagi ni tersenyum-senyum. Hahaha. Semoga anda juga mendapat manfaat 🙂

“Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang salih dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya, kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui.” – Surah An Nur: 32

Enjoy your weekend! 🙂



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge