Membina Karier Cemerlang

Tidak keterlaluan sekiranya saya kata perjalanan karier saya banyak berkait rapat dengan Ananda Krishnan. Kenapa? Bermula dengan latihan praktikal di Astro Entertainment, saya mulakan kerjaya pertama setelah 3 minggu bergelar penganggur sebagai **Perunding Khidmat Pelanggan (Customer Care Consultant) di Maxis.

**Please excuse the lousy translation. Tak tahulah apa CCC dalam Bahasa Melayu. (T_T)

Kalau anda tak faham, sila Google nama beliau. Yang saya nak kongsikan dalam entry ini bukanlah kejayaan Ananda Krishnan yang bergelar jutawan atau jutaria (sebab terlalu berjuta), tapi sesuatu yang saya belajar semasa program suaikenal di Astro. Oh buat pengetahuan anda, setiap pekerja baru Astro akan melalui program suaikenal ini yang diberi nama “On Boarding Astrolites”. Sekali dengar macam nama rancangan kanak2 yang ala2 Chipsmore World tu je kan, cuma berunsur angkasawan (sebab Astro). OK abaikan.

Saya tak ingat orangnya, tapi there was a very wise lady who told us this:

“If you want to excel in your career, you have to manage three things:

1. Manage yourself;
2. Manage your time;
3. Manage your boss; and
4. Manage your subordinates.”

OK that’s FOUR. Never mind 😀 Seriously, saya tak tahu apa maksudnya sampailah saya mula bekerja di Maxis. Key point nya senang. Kalau anda pandai uruskan diri dan masa anda, insya ALLAH anda akan mampu uruskan benda2 lain. Kalau hidup sendiri pun kucar kacir.. Hmm.. Faham2 lah OK?

Itu saja nak share.
Thanks for reading!



2 thoughts on “Membina Karier Cemerlang”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge